Piraten thema

SCHIP AHOY! Daar komen de Piraten van Feestkoters! Waan je volledig in de piratenwereld, waarbij je op zoek gaat naar de schat. Om de gevonden schat te kunnen aanschouwen moet je eerst 7 sleutels verdienen. Dus: ga op rooftocht, laat zien dat je het beste bommen kunt gooien en pas op voor de haaien!

HET VERHAAL

Arrrggh! Kameraden, wat goed dat jullie zijn gekomen! Ik ben al jarenlang op zoek naar de schat van Kapitein Roodbaard! Nu heb ik eindelijk deze schatkaart gevonden en gaan we samen op zoek naar zijn schat. In mijn eentje heb ik deze nog niet gevonden. Ik ben niet zo goed in kaartlezen, zie je… Op deze schatkaart staat waar de schat verborgen is; helpen jullie mee zoeken?

Bij de kist zit een piratenbrief waarop staat:

AHA! Als jullie schobbejakken dachten dat jullie nu al mijn schat gevonden hebben, dan hebben jullie het mis! Om de schat te aanschouwen moeten jullie eerst 7 sleutels verdienen!

Het piratenfeest gaat bijna beginnen! In het draaiboek worden alle spelelementen voor een geslaagd piratenfeest beschreven. Lees dit draaiboek voor aanvang van het feest daarom goed door.

De spellen hoeven niet persé in de volgorde zoals beschreven in het draaiboek gespeeld te worden.

Het doel van het feest is het vinden van de schatkist en deze open te krijgen met de sleutels. Door het spelen van de piratenspellen kunnen er sleutels verdiend worden. Wanneer alle sleutels verzameld zijn kan de schatkist geopend worden en zo kunnen de piraten de echte schat bemachtigen!

 

VOORBEREIDING:

Benodigdheden uit de kist:

– schatkist gevuld met goodie bags of iets lekkers (idee: chocolademunten) en de ingevulde piratendiploma’s; sluit ‘m af met het hangslot,

– rol de bijgeleverde piratenbrief op en leg deze op de kist,

– teken met en whitboardstift aanwijzingen op de geplastificeerde schatkaart.

Verstop voordat de kinderen komen de schatkist met daarbij de piratenbrief. Als je met de kinderen gaat zoeken naar de schat volgen jullie de aangegeven route op de schatkaart. Je kunt bij het uitzetten van deze speurtocht ook gebruik maken van de bijgeleverde pijlen of kleine aanwijzingskaarten (of je gebruikt deze om er een leuke opdracht op de schrijven als de kinderen dit kaartje tegenkomen). Wanneer de schatkist gevonden is, lees je de brief voor en horen de piraten dat ze de kist open kunnen krijgen door sleutels te verdienen. De schatkist blijft op slot totdat de piraten alle spellen hebben gedaan en hiermee de benodigde sleutels hebben verdiend; na elk spel krijgen de piraten een sleutel. (Wanneer je ervoor kiest om minder spellen te spelen geef je bij een spel een extra sleutel, zodat er aan het einde van de feestdag wel 7 sleutels verdiend zijn om de kist te kunnen openen.)